R E S P E C T van Roet

17 november 2017

Wat staat er te gebeuren? Om 09:45 uur lopen de atheneum-leerlingen het lokaal binnen en zien hun namen op het bord staan. Vandaag begeleid ik een RESPECT project met de tweede klas. De leerlingen doen hun jas en uit en mogen meteen bij hun eigen naam het eerste woord dat in ze opkomt bij ‘respect’ opschrijven. De leerlingen vullen aan: peace. Inlevingsvermogen, luisteren, respecteren,…. Daarna leggen de leerlingen kort uit waarom ze dit woord bij hun naam hebben gezet. Vreedzaam samenleven, gelijkwaardigheid en saamhorigheid zijn termen die alle leerlingen noemen en waar ze een beeld bij hebben.

Na de korte introductie start aansluitend een theater-dansvoorstelling voor alle tweede klassen. Het thema komt in korte sketches aan bod met voorbeelden uit de praktijk van een scholier, afgewisseld met heftige, actuele nieuwsberichten. In de achtergrond is een scherm met foto’s van de omgeving. Het gebruik van sociale media speelt een sleutelrol in diverse situaties waarin de pubers (acteurs) elkaar bedreigen, voor gek zetten of uitschelden. De voorstelling spreekt de leerlingen aan.

Na de voorstelling volgt een korte respectquiz waarbij de leerlingen met stemkastjes kunnen stemmen op verschillende stellingen. De groep scoort het beste op respectvol omgaan met elkaar. Grappig! Dat was in de klas ook te merken. Als afronding beplakt en tekent ieder tweetal een A3 vel met plaatjes en woorden over respect.
klas 2 tegels3

In het nagesprek in de klas blijkt dat de leerlingen het een leuke voorstelling vonden, wel een ‘beetje apart’. We doen kort het ‘over de lijn’ spel waarbij het lokaal in een NEE en een JA gedeelte wordt verdeeld. De grootste verrassing voor mij is dat alle leerlingen unaniem bij JA gaan staan als de stelling is: ‘Ik praat nooit door de uitleg van de docent heen’. Respect!

Bekijk hier de foto's van de eerste projectdag.

Contact

Mendelcollege                       
Pim Mulierlaan 4                       
2024 BT Haarlem
023 - 52 58 421
info@mendelcollege.nl

 

 

Ontdek je talenten